Головна » Статті » Спортивне харчування |
Роль харчування в підготовці висококваліфікованих спортсменів важко переоцінити. Рівень рекордів сучасного спорту вимагає і відповідної підготовки спортсменів. Підвищення тренувальних навантажень і інтенсифікація змагальної діяльності, часта зміна кліматичних умов і тимчасових поясів, проведення тренувань в середньогірь"ї, а також підвищення технічної оснащеності спортсменів - все це входить в поняття спорту вищих досягнень і вимагає від спортсменів колосальної напруги фізичних і моральних сил. Одним з найважливіших компонентів забезпечення високого рівня функціонального стану спортсменів є раціональне збалансоване харчування. Дієти, рекомендовані для спортсменів різних видів спорту, складені з врахуванням етапу підготовки спортсмена, пори року (у зимовий час потреба в енергії вище приблизно на 10%) і кліматичних умов, а також віку, статі, ваги, спортивного стажу і інших індивідуальних показників спортсмена. При цьому раціон спортсмена повинен: відповідати його енерговитратам в даний момент часу бути збалансованим, тобто · містити всі необхідні живильні речовини (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі, біологічно активні речовини) в необхідних пропорціях. · містити продукти як тварини, так і рослинного походження. · легко засвоюватися організмом. Вельми важливою для спортивних дієт є кулінарна обробка їжі. Особлива увага тут повинна приділятися максимальному збереженню природних властивостей продуктів, їх різноманітності і оформленню блюд. Звичайний режим харчування має на увазі триразовий прийом їжі, проте для висококваліфікованих спортсменів переважно 4-х або 5-разове харчування. Калорійність харчування повинна відповідати енерговитратам спортсмена, які у свою чергу визначаються віком, статтю, спортивним стажем і кваліфікацією і, особливо, видом спорту. Кількісне співвідношення основних харчових компонентів є строго індивідуальним для представників різних видів спорту, залежно від спрямованості їх тренувальної і змагальної діяльності. У таблиці 1 представлені показники добової потреби в енергії і основних харчових речовинах для різних видів спорту на 1 кг маси тіла. Спортсменам, що спеціалізуються у видах спорту з переважним проявом витривалості рекомендується раціон харчування, при якому білки забезпечують 14-15% енерговитрат, в швидкісно-силових видах спорту - 17-18%, в окремих випадках до 20% (культуризм, штанга). Таблиця 1: Показники добової потреби в енергії і основних харчових речовинах для різних видів спорту на 1 кг маси тіла Прийом білка в кількості більш ніж 3 г/кг не рекомендується навіть для спортсменів таких видів спорту, як важка атлетика, метання, атлетична гімнастика, оскільки організм, як правило, не в змозі впоратися з розщепленням і засвоєнням такої маси протеїну. Але і недостатній прийом білка (менш ніж 2 г на кг ваги тіла) також не сприяє нормалізації обмінних процесів, оскільки при цьому може спостерігатися підвищення виведення з організму таких важливих вітамінів, як вітамін С, тіамін, рибофлавін, прідоксин, Ніацин, а також солей калію. Поряд зі своєю пластичною функцією, білки можуть використовуватися організмом як енергоносії, так, 10-14% білку, що потрапляє в організм, може окислюватися і давати необхідну енергію. При цьому особливі вимоги пред'являються до якості споживаного білка, його амінокислотного складу, наявності в ньому незамінних амінокислот. Не менш важливою характеристикою споживаного спортсменами білку є рівень збалансованості амінокислотного складу. Вважається, що найбільш оптимальним є вміст в раціоні 55-65% білків тваринного походження. Що стосується такого важливого компонента їжі, як жири, то для спортсменів найбільш переважний вжиток жирів з низькою точкою плавлення, що містяться в молоці, молочнокислих продуктах, а також рослинних олій. Перед інтенсивними тренуваннями і змаганнями кількість жирів в раціоні має бути понижена, оскільки вони погано засвоюються при високих фізичних і емоційних навантаженнях. В період навантажень максимальної і субмаксимальної потужності енергопостачання організму здійснюється в основному за рахунок вуглеводів, для здійснення вуглеводного насичення організму рекомендується фруктоза. Її перевага в порівнянні з глюкозою полягає в тому, що прийом фруктози не супроводиться значними коливаннями вмісту цукру (глюкози) в крові і не вимагає тому збільшення викиду інсуліну підшлунковою залозою. При цьому вміст глікогену в скелетних м'язах знижується в значно меншій мірі, ніж при вживанні глюкози. Одним з найважливіших компонентів збалансованості харчування є здобуття з їжею (або додатково з фармакологічними препаратами) відповідної кількості вітамінів і мінеральних речовин. Слід зазначити, що приведені в таблиці 3 показники в 1,5-2 рази перевищують дані американських авторів, що очевидно пов'язано з характером харчування і якістю продуктів в США. Необхідність додаткового прийому вітамінів (окрім їх вмісту в їжі) зовсім не означає, що їх підвищений прийом веде до поліпшення спортивних результатів. Навпаки, передозування вітамінних препаратів може приводити до дуже тяжких наслідків для організму.
Стаття взята з: http://flab.at.ua/ | ||||||||||||||||||||||
Переглядів: 3741 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0 | |